AI ESC 2020

AI Általános

Az Eurovíziós Dalfesztivál 2020-as versenyét az amszterdami RAI Kongresszusi Központban tervezték megrendezni, de végül elmaradt a COVID-19 járvány miatt. A hollandiai Duncan Laurence „Arcade” című dalával nyert volna, és ő lenne az adott év győztese.

Az Eurovíziós Dalfesztivál egy éves ciklusokra épülő zenei verseny, amelyet az Európai Rádióügynökség (EBU) szervez. A verseny célja az európai országok zenéinek összehasonlítása és a kulturális összetartozás erősítése. A verseny története 1954-ben kezdődött, azóta több mint 60 ország vett részt benne. A verseny évente rendezik meg, és az adott év győztese a következő évben rendezi meg a versenyt.

A rendező ország az adott évben a győztes ország, és ő kapja meg a lehetőséget, hogy megrendezze a következő évi versenyt. A rendező ország a döntőt és az elődöntőket is megrendezi, és a helyszínt is ő választja ki. Az Eurovíziós Dalfesztivál számos országban népszerű, és a résztvevő országok zenészei és dalai általában nemzetközi hírnévre tesznek szert.

A COVID-19 járvány miatt az Eurovíziós Dalfesztivál 2020-as versenye elmaradt, és az EBU úgy döntött, hogy a 2021-es versenyt is elhalasztja a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. A járvány miatt az EBU új dátumot adott meg a 2021-es versenyre, amelyet június 13-án és 17-én rendeztek meg Rómában.